Tuusulan Fjällbon puiston laituri ja uimapaviljonki

Tuusulanjärvelle etsittiin kilpailun avulla suunnitelma ja suunnittelija laiturille ja uimapaviljongille.

kilpailumuoto: kutsukilpailu
palkkiot yhteensä: 18 000 € + alv.
kilpailuaika: 2019
kilpailun järjestäjä: Tuusulan kunta
voittajat: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy
laajuus: 30 m2
valmistumisvuosi: 2019

Lue lisää Arkkitehti 5/2019

 

Miksi järjestitte kilpailun?

“Meillä on ollut useamman vuoden meneillään hanke Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämiseksi. Se vaatii myös jonkin verran rakentamista, ja nyt huomasimme tarpeen kunnolliselle laiturille ja jonkinlaiselle oleskelupisteelle sen päässä. Koko alue on luokiteltu merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, joten rakentaminen vaatii erityistä huolellisuutta. Lisäksi kuntalaiset ovat hyvin kiinnnostuneita siitä, mitä alueelle tehdään. Arkkitehtuurikilpailu perustelee uutta rakentamista hyvin ja helpottaa lupien saamista.“

Miten kilpailu sujui?

“Meillä oli aika kiire ja todella niukka budjetti. Hankekin on varsin pieni, joten päätimme järjestää sen kutsukilpailuna. Saimmekin useamman tunnetun suunnittelijan innostumaan! Visiomme oli uusi tulkinta perinteisestä uimapaviljongista ja sellaisia todella saimme. Niistä sitten toteutimme hyvässä yhteistyössä parhaan.”

Marko Härkönen
kuntakehitysjohtaja, Tuusulan kunta

Suunnittelijalta

“Kilpailun lähtökohtana oli pieni budjetti, joten päädyimme etsimään ratkaisua, jossa laituri ja paviljonki ovat mahdollisimman yksinkertaisia mutta elämyksellisiä. Toteutuksessa ainoa olennainen muutos kilpailuvaiheen suunnitelmaan oli laiturirakenteen muuttaminen paaluperusteisesta kelluvarakenteiseksi. Lisäksi laiturin päähän esitetty tulisija poistettiin paloturvallisuussyistä. Haasteet liittyivät kelluvaan rakenteeseen – laituri on epäsymmetrinen ja siihen kohdistuu tuulikuormaa. Rakentaja onnistui kuitenkin tiukassa aikataulussa ratkaisemaan rakenteeseen liittyvät haasteet, ja toteutus onnistui lopulta hyvin.”

Risto Huttunen ja Santeri Lipasti
Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy

 

Kuva: Marko Huttunen
Kuva: Marko Huttunen